Prognoses Tour 2013

Veel bedrukte gezichten tijdens de voorstelling van de 100ste editie van de Ronde van Frankrijk in een volgestouwd Palais de Congres in Parijs. Zowel Tourbaas Christian Prudhomme als het publiek waren duidelijk nog steeds in de ban van ‘The Boss’. De hele dopingaffaire blijft de wielersport domineren. Het is zonde dat ook een reus als de Tour de France daaronder moet lijden. Maar genoeg daarover, laten we eens vooruitblikken naar 29 juni.

Nog iets meer dan vijf maanden en de Tourkaravaan gaat weer van start en dit voor de eerste keer vanuit Corsica, waar de eerste drie etappes zullen worden afgewerkt. De eerste etappe is een vlakke rit, de uitgelezen kans voor Mark Cavendish om de gele trui te grijpen. De Brit, die nu voor Omega-Pharma Quickstep rijdt, zal ook dit jaar ongetwijfeld zijn zinnen al gezet hebben op de puntentrui. Daarvoor heeft hij een ijzersterk team klaarstaan dat voor hem de sprint tot in de puntjes kan voorbereiden en zo de rode loper kan uitrollen. Tom Boonen heeft zelf al aangegeven dat hij er geen probleem mee zou hebben om in dienst van Cavendish te rijden.

Vorig jaar zette de jonge Slovaak, Peter Sagan, de hele wielerwereld op zijn kop. De 22-jarige knaap van Liquigas was praktisch onklopbaar. Zal hij ook dit jaar weten te verbazen in de Tour of gaat hij zich toeleggen op het klassieke werk? Wat zeker is, is dat Peter Sagan een potentiële kandidaat is voor de groene trui en vele etappewinsten. Daarnaast is er nog de Duitser André Greipel. Met zijn drie etappewinsten in de Tour 2012 en het sterk treintje van Lotto-Belisol, zal ook hij een waardige tegenstander zijn voor ex-wereldkampioen Cavendish.

Outsider voor de sprintetappes is John Degenkolb. De Duitser die voor Argos-Shimano rijdt, zal dit jaar zeker zijn kans krijgen in de Tour. Ploegmaat en landgenoot Marcel Kittel liet het vorig jaar  afweten, terwijl Degenkolb in de Vuelta bewees een rasechte sprinter te zijn. Benieuwd of hij ook in de Tour zijn mannetje kan staan.

Eindwinnaar Tour 2013

Wie wint de Tour 2013? Dat is de vraag die vele wielerfans bezighoudt.

De grootste rondespecialist van de voorbije jaren is zonder enige twijfel Alberto Contador. Met zijn dreiging om niet deel te nemen aan de Tour als zijn ploeg geen World Tour-licentie kreeg, gaf de Spanjaard een duidelijk signaal: hij heeft zijn zinnen gezet op een derde gele trui.

Na alle commotie vorig jaar rond Bradley Wiggins, de kopman van Sky, en Chris Froome, zijn luitenant, is er dit jaar meer duidelijkheid. Froome, die vorig jaar tweede eindigde, zal dit jaar kopman zijn. Eindwinnaar Bradley Wiggins wil dit jaar de Supergiro op zijn palmares schrijven, maar maakte ook duidelijk dat hij zijn titel wil verdedigen. Wordt het dan toch weer een tweestrijd bij Sky?

Om te vermijden dat hij de nieuwe Poulidor wordt, zal Andy Schleck zich ook dit jaar weer willen bewijzen in de Tour. De Luxemburger won de Tour 2010 by default, maar is gebrand om een glansprestatie neer te zetten. Hij is en blijft een taaie klant en daarnaast is er nog de Australiër Cadel Evans. Is hij op zijn leeftijd nog in staat om een grote ronde te winnen?

Ten slotte is het uitkijken naar onze landgenoten Thomas De Gendt en Jurgen Van Den Broeck. Vorig jaar reed De Gendt een ijzersterke Giro die bekroond werd met een derde plaats en ook Van Den Broeck bewees alweer zijn kunnen met een vierde plaats in de vorige editie van de ronde. Hopelijk belandt er nog eens een Belg op het erepodium.

Aankomsten bergop

Opmerkelijk aan het nieuwe parcours is dat de Mont Ventoux, le Géant de la Provence, weer van de partij is na drie jaar afwezigheid. De laatste winnaar van de toenmalige bergetappe was Juan Manuel Gárate. Zou onze landgenoot Thomas De Gendt de volgende op de erelijst kunnen worden? Deze etappe zal alleszins een grote rol spelen voor het algemeen klassement. Van de zes bergetappes eindigen er vier bergop, waaronder de Mont Ventoux. Geen saaie vertoning zoals verleden jaar dus.

Leave a comment