Klassement Jupiler Pro League valt in definitieve plooi

Na Super Sunday en met nog negen speeldagen te gaan, lijkt het klassement van de Jupiler Pro League in een definitieve plooi te zijn gevallen. Anderlecht wordt kampioen, Cercle Brugge, Lierse en Beerschot strijden om een ticket in play-off 2 en Gent stelt teleur.

Anderlecht de te kloppen ploeg

Topfavoriet voor de titel is Anderlecht dat ook na Super Sunday autoritair leider blijft in de Belgische hoogste klasse met een 27 op 27. Het voetbal van Anderlecht is bij momenten sprankelend, coach Van den Brom heeft duidelijk zijn stempel gedrukt. Hij gaat altijd uit van de sterkte van zijn spelers en zo hoort het ook: met durf, veel volk voor de bal, mooi combinatiespel en veel goals. Pluspunt met het oog op play-off 1 is dat paars-wit tegen de ploegen die momenteel in de top 6 staan een 13 op 18 haalde. Opvallend is wel dat de Brusselaars het buitenshuis makkelijker hebben dan thuis. In het Astridpark durft er al eens nonchalance in de ploeg te kruipen en daarvoor moet worden opgepast.  Toch wisten ze 33 doelpunten te maken in de laatste negen wedstrijden, waarvan 16 thuis. Het team staat er en iedereen is op mekaar ingespeeld, maar met het nakende vertrek van Lucas Biglia, de regulator op het middenveld, zal het grondig dooreengeschud worden. En dan is er ook nog ‘Dieu’ die de Afrika Cup speelt. Afwachten dus wat er na de winterstop zal gebeuren.

Standard, Club en Genk nog niet uitgeteld

Met alle respect voor Zulte en Lokeren, maar de strijd om de titel lijkt te zullen gaan tussen de G4: Genk, Club, Standard en Anderlecht. Oppassen is het vooral voor Standard dat onder Rednic een knappe 19 op 27 haalde en bovendien zonder enige druk kan spelen. Op Sclessin werd er immers van in het begin van de competitie van een overgangsseizoen gesproken. Maar de laatste wedstrijden hebben ze getoond te kunnen meespelen voor de knikkers. Ook tegen Club, toch een goede waardemeter, was de eerste helft van een enorm hoog niveau. Vooral de Franse middenvelder William Vainqueur toonde een prachtig staaltje van zijn kunnen. Hij liep in de eerste 45 minuten alle gaten toe en strooide met heerlijke passen. En dan is er ook het spitsenduo Batshuayi en Ezekiel dat samen goed is voor 14 doelpunten.

Club vond door het ontslaan van Leekens en de aanstelling van Garrido haar oude vorm terug. Na een 0 op 15 en de 6-1 uitschuiver tegen Anderlecht behaalden de Bruggelingen onder de Spanjaard een mooie 16 op 18. De achillespees blijft echter het verdedigende compartiment  dat veel te statisch is en te vaak in de fout gaat. Jordi Figueras en Michael Almebäck zijn dan ook het kind van de rekening onder de nieuwe coach. In het aanvallende compartiment daarentegen loopt het op wieltjes, met Carlos Bacca hebben ze de topschutter in huis en ook Maxime Lestienne heeft er al tien in het mandje. Als Victor Vázquez dan ook nog eens een geniale dag heeft, zoals gisteren tegen Standard, dan ziet het er goed uit voor blauw zwart.

Genk brengt sinds de komst van Mario Been misschien wel het mooiste voetbal op de Belgische velden. De transfers van onder andere Julien Gorius en Benjamin De Ceulaer waren een schot in de roos. Reken daarbij een Thomas Buffel die zijn tweede jeugd beleeft, een Elyaniv Barda die terug boven water komt drijven en een Jelle Vossen die altijd zijn goaltje meepikt en je hebt een aardig voetballend team. De ploeg blijft echter iets te vaak steken op een gelijkspel, omdat het de vele kansen die het creëert niet altijd afmaakt. Met een magere 13 op 27 uit de laatste negen wedstrijden heeft het haar rol als grootste uitdager van Anderlecht moeten lossen. Bovendien is Genk ook nog Europees actief, wat misschien wel zijn tol zal eisen in de competitie.

Zulte en Lokeren outsiders

Outsiders voor de titel zijn Zulte en Lokeren die momenteel knap tweede en vierde staan. Beide teams nestelen zich al een aantal jaar in de middenmoot, maar hopen nu minstens een Europees ticket te kunnen bemachtigen. De Waaslanders hebben tegen Viktoria Plzen dankzij bekerwinst voor het eerst in negen jaar weer eens mogen proeven van een Europees avontuur en dat smaakt duidelijk naar meer. Zulte maakt echter het meeste kans om Europa of misschien zelfs Champions League te spelen. Beide brengen ze mooi en aantrekkelijk voetbal en dat is vooral de verdienste van de coaches. Peter Maes, die onlangs de Trofee Raymond Goethals won, bij Lokeren en Francky Dury bij Zulte zijn trainers met lef en dat loont.

Kortrijk kent terugval

Ook Hein Vanhaezebrouck is een topcoach, maar Kortrijk ziet na een 0 op 12 de top 6 verder uitlopen. Bovendien zit er ook al een tijdje een haar in de boter tussen spelers en bestuur. De staking van enkele spelers voor het uitblijven van een akkoord over de premies voor de Beker van België en play-off 1 was hiervan het ultieme bewijs. Jammere zaak, want de ploeg die aan haar vijfde seizoen bezig is in de hoogste Belgische klasse heeft zeker de kwaliteiten om iets te betekenen in play-off 1.

Cercle, Lierse en Beerschot in vieze papieren

Cercle Brugge, Lierse en Beerschot strijden om een ticket in play-off 2. Voor Cercle lijkt er echter geen ontsnappen aan play-off 3, het staat hopeloos laatste met 4 punten minder dan Lierse en Beerschot. Nochtans leek Foeke Booy, die Bob Peeters opvolgde als coach, de vereniging weer op de rails te hebben gezet. Maar als zelfs de doelpunten van klasbak Eidur Gudjohnsen geen soelaas bieden, ziet het er niet goed uit. Het enige waar Cercle zich aan kan optrekken, is dat het mooier voetbal speelt dan Beerschot. De Ratten stonden onder leiding van Adrie Koster op speeldag acht nog op een mooie vijfde plaats, maar daarna ging het enkel bergaf met als dieptepunt de 1-7 tegen Club. Topkandidaten voor play-off 3 zijn daarom Cercle en Beerschot.

Het effect De Boeck

De meest geslaagde trainerswissel was ongetwijfeld die van Glenn De Boeck voor Dirk Geeraerd. Sinds De Boeck aan het roer staat bij Waasland-Beveren haalde het 10 punten uit 5 wedstrijden waardoor het zich zo goed als zeker heeft gered. Des te spectaculair is dit als je beseft dat de Waaslanders in de eerste 16 wedstrijden amper 11 punten sprokkelden.

AA Gent stelt teleur

AA Gent kan nu al worden uitgeroepen tot de teleurstelling van het seizoen. Het haalde onder Bob Peeters een schaamtelijke 3 op 24 en door de slechte resultaten begon het ook binnen de spelerskern te rommelen. Eerst was er het incident tussen Mboyo en de supporters en enkele weken later was diezelfde Mboyo op training verwikkeld in een opstootje met tweede keeper Frank Boeckx. En dan was er ook nog de uitspraak van Gunther Schepens, technisch coördinator bij de jeugd en scout van Gent, in het programma Extra Time over Boeckx. Onvoorstelbaar dat een club die de voorbije drie seizoenen steeds mooi derde eindigde nu eerder naar onder moet kijken dan naar boven.

Supporters laten zich horen

Voorts is het ook het seizoen van de boze supporter. Bij elk verlies eisen supporters een uitleg van spelers en bestuur, ze blokkeren de spelersbus of de hoofdingang tot wanneer ze te woord gestaan worden. Maar daar blijft het niet bij, denk maar aan de match Standard – Anderlecht en Charleroi – Standard. Een gevaarlijke evolutie lijkt mij met de voetbalrellen in Egypte in het achterhoofd. Hopelijk komt het hier nooit zo ver.

Leave a comment